De G-rekening voor uitleners vrij besteedbaar? Let op de risico’s!

De G-rekening (een geblokkeerde rekening) gebruikt u als ondernemer in de uitzendbranche, detachering of bouw om normaliter loonbelasting en omzetbelasting aan de Belastingdienst te betalen.

Stel, u bent een ondernemer in de uitzendbranche en u leent personeel uit (de uitlener) aan uw opdrachtgever (de inlener), dan wordt een deel van uw factuur door de opdrachtgever betaald op uw G-rekening. Uw opdrachtgever doet dit om de aansprakelijkheid voor de loon- en omzetbelasting te beperken.

Normaal gesproken kunt u deze gelden op de G-rekening niet vrij besteden. Maar, u kunt nu (in ieder geval tot 1 oktober) de betalingen die op uw G-rekening gereserveerd staan voor de betaling van loon- en omzetbelasting voor andere doeleinden aanwenden, mits u voor de te betalen belasting bijzonder uitstel van betaling heeft gekregen. U moet om gebruik te maken van de deblokkeringsmogelijkheid op uw G-rekening een verzoek doen aan de Belastingdienst. Als het verzoek wordt toegewezen door de Belastingdienst dan kunt u de gelden laten uitbetalen op uw ondernemersrekening. Maar let op: u blijft deze belastingen in de toekomst uiteraard wel verschuldigd.

Bestaande mogelijkheid

Als u overschotten heeft op de G-rekening dan kunt u normaal gesproken op verzoek en bij toewijzing van het verzoek door de Belastingdienst, de overschotten van de G-rekening laten uitbetalen op uw ondernemersrekening. De overschotten zijn de bedragen die uitgaan boven hetgeen (vermoedelijk) nog verschuldigd is of binnenkort verschuldigd zal worden aan loonbelasting en omzetbelasting. Bedragen die zien op de te betalen loon- en omzetbelasting kwalificeren niet als overschotten. Echter, in het kader van COVID-19 is er nu een verruimde deblokkeringsmogelijkheid voor ondernemers met een G-rekening geïntroduceerd, waardoor ook deze bedragen uitbetaald kunnen worden op uw ondernemersrekening.

Verruimde deblokkeringsmogelijkheid

Door de verruimde deblokkeringsmogelijkheid krijgt u als ondernemer met een G-rekening dezelfde liquiditeitsvoordelen als ondernemers zonder G-rekening. Immers, u bent niet meer verplicht om gelden die bestemd zijn voor de betaling van de loon- en omzetbelasting te reserveren op uw G-rekening.

Als uw verzoek om toepassing van de deblokkeringsmogelijkheid wordt toegewezen door de Belastingdienst (dit zal het geval zijn als u bijzonder uitstel heeft gekregen), dan moet u eerst uw bank toestemming geven om het bedrag op de G-rekening aan de Belastingdienst over te maken. Dat bedrag wordt vervolgens door de Belastingdienst aan u uitbetaald.

Goed om te weten is dat de G-rekening niet zomaar kan worden uitgewonnen als de Belastingdienst het verzoek om bijzonder uitstel nog in behandeling heeft, het verzoek is toegewezen of voor bedoelde naheffingsaanslagen loonbelasting en omzetbelasting geen invorderingsmaatregelen zijn genomen. De Belastingdienst geeft bovendien, in afwijking van het reguliere beleid, een schone verklaring betalingsgedrag af. Zo ondervindt u geen nadelen bij uw opdrachtgevers ten aanzien van uw betalingsgedrag voor de nog te betalen loon- en omzetbelasting.

Liquiditeitsvoordelen, maar ook risico’s?

Nu er voor diverse belastingen, waaronder de loonbelasting en de omzetbelasting, bijzonder uitstel van betaling wordt verleend, kan het geld op de G-rekening worden benut om andere belangrijke betalingsverplichtingen van uw onderneming na te komen. Sommige ondernemers zullen genoodzaakt zijn om dit geld te gebruiken om hun onderneming draaiende te kunnen houden. Deze maatregel versterkt uw liquiditeitspositie tijdelijk. U kunt namelijk het geld op de G-rekening “vrij besteden” als uw verzoek aan de Belastingdienst wordt goedgekeurd.

Maar, u moet niet vergeten, uitstel is geen afstel. U zult deze belasting wel moeten betalen als het uitstel komt te vervallen.

Praktijktip: voorkom aansprakelijkheid

Het is verstandig om in ieder geval elke maand te beoordelen of het wel nodig is om gebruik te maken van deze deblokkeringsmogelijkheid en in hoeverre de liquiditeiten in uw onderneming op lange termijn de deblokkering van de gelden op uw G-rekening toelaten. Een zorgvuldige beoordeling van uw liquiditeitspositie door bijvoorbeeld uw adviseur is daarom essentieel. In een aantal opvolgende maanden kan de belastingschuld namelijk behoorlijk oplopen en u wilt natuurlijk niet achteraf geconfronteerd worden met naheffingsaanslagen en/of boetes. Bovendien bestaat het risico dat u als bestuurder van uw onderneming aansprakelijk kan worden gehouden voor de niet-betaalde loon- en omzetbelasting.

Maar ook de inlener blijft niet zonder risico’s zitten. Immers de inlener moet ervoor zorgen dat een bepaald percentage aan loon- en omzetbelasting op de G-rekening van de uitlener wordt betaald. Ook moet de inlener aan de uitlener vragen naar een verklaring betalingsgedrag en een goede administratie bijhouden. Het verzaken van deze verplichtingen kan namelijk leiden tot inlenersaansprakelijkheid. Hierover meer in een volgend blog.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@booijbikkers.nl of 085 20 30 950.