DGA, met uw vennootschap naar het buitenland? Let op de fiscale gevolgen!

Wanneer een ondernemer zijn bedrijf over de landsgrenzen heen verplaatst of een extra filiaal in het buitenland opent, dan kan dit verstrekkende fiscale gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan het verhuizen van de DGA zélf naar het buitenland. We zien dat de Belastingdienst in toenemende mate streng beoordeelt of iemand al dan niet in Nederland belasting af moet dragen. Men kijkt op een basaal niveau naar de feiten en de omstandigheden van iemands inwonerschap. Voor een natuurlijk persoon geldt dat je belastingplichtig bent op basis van waar je woont. Als indicatie van de woonplaats geldt dan niet alleen de plaats waar je huisvesting is, maar bijvoorbeeld ook naar welke plekken je vaak reist of je vaak je familie in Nederland bezoekt of waar je naar de sportschool gaat. De controles die de Belastingdienst uitvoert gaan hierin redelijk ver.

Snel causaal verband

Voor een rechtspersoon, bijvoorbeeld een vennootschap, ligt voorgaande uitleg wat genuanceerder. In de basis geldt dat de plaats van oprichting maatgevend is, maar ook de feitelijke vestiging van bedrijfsvastgoed en je vaste medewerkers spelen een belangrijke rol bij de beoordeling van waar de rechtspersoon gevestigd is. Wanneer er ook maar de geringste aanleiding is om te denken dat een ondernemer of vennootschap eigenlijk in Nederland belast zou moeten worden, dan schroomt de Belastingdienst niet om deze maatregel effectief toe te passen. Wanneer er eenmaal op basis van een klein aantal aanknopingspunten een serieuze relatie met Nederland gelegd wordt, dan kunnen er al heel gericht vragen gesteld worden over vermogens, vastgoed en bedrijfsomzetten. De Belastingdienst hoeft pas in een veel later stadium het standpunt in te nemen of er daadwerkelijk sprake van vestiging in Nederland is. Denk bijvoorbeeld aan een DGA die zijn bedrijf zowel digitaal als fysiek over de landsgrenzen heeft gevestigd, maar zelf, als natuurlijk persoon, wél in Nederland woont en af en toe vanuit zijn woonadres werkzaamheden verricht.

Moraal van het verhaal

Met name mensen die in het buitenland ingeschreven zijn, maar wel over een Nederlands paspoort beschikken worden de laatste tijd scherp in de gaten gehouden. Vastgoed, een wagenpark, andere vormen van vermogen maar ook met regelmaat richting ons land reizen: het zijn stuk voor stuk aanknopingspunten die aangegrepen kunnen worden om een DGA of onderneming als in Nederland belastingplichtig aan te merken. En dan is het aan de belastingplichtige zelf om feitelijk aan te tonen dat de heffing in eigen land onterecht is. Het is dan ook uiterst zinvol om, voordat er überhaupt maar iets gewijzigd wordt in de vestigingsplaats van de DGA en/of de onderneming, te overleggen met een fiscaal advocaat, want eenmaal een bepaalde weg ingeslagen is het niet zo gemakkelijk om zaken zomaar terug te draaien…