‘Mandatory Disclosure’ is een feit!

Op 13 maart 2018 zijn de regels voor ‘mandatory disclosure’ met unanimiteit aanvaard. Hiertoe wordt Richtlijn 2011/16/EU (nieuwe bijstandsrichtlijn) gewijzigd. ‘Mandatory disclosure’ ziet op het vooraf melden van grensoverschrijdende fiscale planningsstructuren met bepaalde eigenschappen door tussenpersonen. Hoewel dit begrip een breder bereik heeft, zal het in de praktijk veelal een meldingsplicht voor de belastingadviseur betekenen.

Waarom moet er gemeld worden? Het voornaamste doel van de nieuwe bepalingen is om de fiscale transparantie en de strijd tegen agressieve fiscale planning te versterken. Dit brengt mee dat belastingadviseurs te maken zullen krijgen met strenge regels, die nageleefd moeten worden bij het opzetten van grensoverschrijdende structuren op straffe van een boete. De structuur moet binnen 30 dagen nadat de structuur beschikbaar is voor implementatie gemeld worden aan de nationale belastingautoriteiten. Zoals gezegd, niet elke structuur dient gemeld te worden. Het gaat om structuren met bepaalde wezenskenmerken. De structuren die opgezet worden moeten nauwkeurig geanalyseerd worden. Het is aanbevelingswaardig om hier een intern protocol voor op te stellen om te voorkomen dat in de hectiek van alledag ‘het melden van de structuur’ wordt vergeten.

Uiterlijk 31 december 2019 moeten de regels zijn geïmplementeerd en vanaf 21 juli 2020 moeten de regels van kracht zijn. De vraag is natuurlijk hoe dit in de praktijk zal uitpakken, want de lastenverzwaring die hiermee optreedt is allerminst van bijkomende aard te noemen. Daarnaast bestaat het risico dat het niet melden leidt tot boeteoplegging. Wilt u meer informatie over de gevolgen van de nieuwe meldplicht voor tussenpersonen, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Klik hier voor de bron.