Onduidelijkheid over afschaffing inkeerregeling: Charlotte Bikkers legt uit

Wij zien in de praktijk dat er veel onduidelijkheid bestaat over de afschaffing van de inkeerregeling. Zoals wij eerder in onze actualiteitenrubriek hebben aangekondigd, is per 1 januari 2018 de inkeerregeling voor buitenlands vermogen afgeschaft. Betekent dit dat u niet meer kunt inkeren? Wat ons betreft niet.

Om gebruik te kunnen maken van de inkeerregeling moet sprake zijn van het ‘vrijwillig’ verbeteren van aangiften die eerder onjuist of onvolledig zijn gedaan, door het alsnog verstrekken van de juiste en volledige informatie. Het gaat hier dus om situaties, waarbij de Belastingdienst u nog niet zelf op het spoor is. Als u een brief van de Belastingdienst heeft ontvangen met een verzoek om informatie, dan bent u in beginsel te laat voor het ‘vrijwillig’ verbeteren. Echter, het meewerken kan leiden tot (mogelijke) strafvermindering.

In het geval dat de Belastingdienst u (nog) niet op het spoor is, kunt u dus nog inkeren.  Ondanks dat de inkeerregeling per 2018 is afgeschaft, heeft dit volgens ons namelijk nog zeker effect. Wij zijn van mening dat de ‘oude inkeerregeling’ van toepassing blijft voor de belastingjaren waarvoor de aangiften vóór 1 januari 2018 zijn gedaan of hadden moeten zijn gedaan. Met het geven van openheid valt dan wel degelijk nog voordeel met betrekking tot de hoogte van de boete voor de oude jaren te behalen. Als de Belastingdienst namelijk zelf op de hoogte raakt van (oude) bankrekeningen/vermogen in het buitenland dan kunnen de boetes vele malen hoger zijn.

Dat de Belastingdienst op de hoogte raakt is zeker niet ondenkbaar. Zogenaamde ‘tipgevers’ komen ook steeds vaker voor. Zo heeft de Belastingdienst recent weer naar aanleiding van een tipgever grootschalig gegevens opgevraagd bij (oud) rekeninghouders die een bankrekening hebben aangehouden bij Banque et Caisse d’Espargne de l’Etat (BCEE) bank in Luxemburg. Over de rol van een tipgever is overigens veel geprocedeerd. Het is dan ook de moeite waard om in een dergelijke zaak ook te kijken op welke wijze de Belastingdienst aan zijn informatie is gekomen en of dit bewijs toelaatbaar is.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Charlotte Bikkers (+31 85 20 30 950).