Veranderde meldplicht Wwft belastingadviseur buitenlands vermogen

Belastingadviseurs zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij het FIU onder de Wwft. Als een cliënt zich vrijwillig meldt met verzwegen buitenlands vermogen, dan zal onder de gewijzigde inkeerregeling, die per 1 januari 2018 in werking is getreden, altijd een melding ongebruikelijke transactie moeten worden gedaan. Onder de oude inkeerregeling was de belastingadviseur volgens de Richtsnoeren Wwft NOB niet verplicht om te melden als evident sprake was van een legale bron van de niet aangegeven gelden.

Op het moment dat een belastingadviseur op de hoogte raakt van verzwegen buitenlands vermogen van de cliënt dan is de belastingadviseur verplicht om te melden, onafhankelijk de herkomst van de gelden. Het vrijwillig aangeven van verzwegen buitenlands vermogen valt onder de gewijzigde inkeerregeling onder belastingfraude. Belastingfraude is het opzettelijk doen van een onjuiste belastingaangifte of het opzettelijk ten onrechte achterwege laten van een belastingaangifte. Bij verzwegen binnenlands inkomen (waar de inkeerregeling nog van toepassing is) kan nog steeds gekeken worden of de herkomst van de gelden legaal is. Is dit het geval, dan is de belastingadviseur niet verplicht om te melden. De belastingadviseur moet dit uiteraard wel vastleggen.

Kortom, door de afschaffing van de inkeerregeling voor buitenlands vermogen wordt onder de nieuwe regeling altijd een boete opgelegd bij vrijwillige melding en wordt strafvervolging niet uitgesloten.

Bent u van plan om verzwegen buitenlands vermogen aan te geven of te bespreken met uw adviseur, dan is het daarom verstandig om u in die gevallen te laten bijstaan door een advocaat. Wilt u meer informatie over deze problematiek dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.