Verlenging belastingmaatregelen COVID-19

Het kabinet heeft op 9 december 2020 aangekondigd een aantal belastingmaatregelen te verlengen in verband met COVID-19 tot 1 april 2020. In een eerder blog schreven wij al over een aantal door het kabinet getroffen maatregelen. In dit blog geven wij aan welke belastingmaatregelen er worden verlengd. Ook zijn er een tweetal nieuwe belastingmaatregelen aangekondigd.

Verlenging belastingmaatregelen

Uitstel van betaling

Het uitstel van betaling voor ondernemers wordt verlengd tot 1 april 2021. Ondernemers kunnen tot die datum belastinguitstel of verlenging aanvragen. Ondernemers die eerder een aanvraag hebben gedaan voor drie maanden kunnen vragen om een verlenging van het uitstel. Ondernemers die eerder dit jaar verlenging van het uitstel hebben gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 april 2021. Wij raden u aan om hiervoor contact op te nemen met uw adviseur. Tijdens het uitstel van betaling wordt geen verzuimboete opgelegd voor het niet op tijd betalen van de belasting.

Invorderingsrente en belastingrente

Het verlaagde invorderingsrentepercentage van 0,01% wordt verlengd tot 1 januari 2023. De belastingrente voor de vennootschapsbelasting wordt op 4% gesteld tot 1 januari 2023.

Betalingsregeling

U dient zich er bovendien bewust van te zijn dat de opgebouwde belastingschuld (tijdens de periode van uitstel) uiteindelijk moet worden terugbetaald. Vanaf 1 juli 2021 start een betalingsregeling voor 36 maanden voor de eerder verkregen uitstel van betaling. U heeft tot uiterlijk 1 juli 2024 de tijd om de belastingschuld af te lossen.

Andere belastingmaatregelen

Ook worden een vijftal andere fiscale maatregelen verlengd tot 1 april 2021. Het gaat daarbij om het uitstel van administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen, het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers, de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen, het btw-nultarief op mondkapjes, en het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters als zij van hun hypotheekverstrekker een betaalpauze krijgen voor hun hypotheek.

Nieuwe maatregelen

Het kabinet treft verder twee nieuwe maatregelen. Tot 1 april 2021 geldt een btw-tarief van 0% op COVID-19-vaccins en-testkits. Ook wordt de eenmalige opslag voor voorraad- en aanpassingskosten horeca vrij van inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@booijbikkers.nl of 085 20 30 950.