• nl
  • en

Arnaud Booij over mediation in Mr-Online, ‘Belastingrecht: Mediation op z’n Mexicaans?’

Mediation in belastingzaken is een succes. Acht van de tien keer leidt het tot een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn. Waarom wordt het dan zo weinig toegepast? Misschien is het tijd voor het Mexicaanse model.

Het kan beginnen met een belastingaanslag die te hoog is in de ogen van de belastingplichtige. En het eindigt met een hoog oplopend conflict dat jaren duurt. “De Belastingdienst reageert strak en formeel, de belastingplichtige voelt zich niet serieus genomen en zet de hakken in het zand. Dan kan mediation een oplossing zijn”, zegt fiscaal advocaat Arnaud Booij, voorzitter van de Vereniging voor Fiscale Mediation. Dat hoeft niet te betekenen dat de aanslag lager uitvalt. “Maar als mensen hun verhaal kunnen doen en er naar hen wordt geluisterd, kan dat de frustratie wegnemen.”

Mediation in fiscale geschillen bestaat sinds 2005. In de jaren daarvoor werd er mee geëxperimenteerd, maar in 2005 meldde de staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst mediation aanbiedt als instrument om conflicten te beslechten.

Fiscale mediation kan plaatsvinden op verzoek van de inspecteur of van de belastingplichtige of diens belastingadviseur of advocaat. Ook de belastingrechter stelt soms voor aan partijen om hun geschil via mediation op te lossen. Booij: “Dat gebeurt als de rechter het idee heeft dat met een uitspraak de achterliggende problemen niet opgelost zijn.”

Lees het gehele artikel hier.